I put do Bahama započinje investicijskim planom…

Sunce, more, pješčane plaže, udobna ležaljka i omiljeno piće na egzotičnoj destinaciji može biti ostvarena stavka na vašem popisu želja! Ponekad obeshrabreni razmišljanjem o cijeni putovanja odustanemo od detaljnijeg istraživanja o pojedinostima, prilikama i preskačemo stavku na našoj „bucket listi“. Međutim, zašto ne bi barem pokušali to ostvariti?

Uzmemo li u obzir da takvo ili slično putovanje iznosi u prosjeku 2.200,00 € (s uključenim avio prijevozom i smještajem), krenimo s planiranjem. Koliko bi mi vremena trebalo da novac za savršeno putovanje uštedim i mogu li pritom nešto i zaraditi? Potrebno je napraviti plan.

Želimo li otputovati za npr. tri godine, kroz naš investicijski plan, mjesečno bismo trebali izdvajati po 60,00 € u investicijski fond za koji vjerujemo da bi nas mogao najbolje podržati u ostvarenju našeg cilja. Osim za željeno putovanje, na isti način možemo planirati ostvarenje nekog drugog cilja.

                                                                                                    

Sada kada imamo cilj izražen u novcu, ostvarenje bi izgledalo otprilike ovako - uz ulaganje svaki mjesec po 60 € u kontinuitetu tri godine, na primjeru u tablici možemo vidjeti s koliko novca možemo raspolagati na kraju treće godine*: 

Investicijski plan – alat za planiranje osobnih financija

Uz ugovoreni investicijski plan, početak je realizacije osobnog cilja i možemo ga upotrijebiti kao alat za lakše planiranje osobnih financija.

Uz ugovoreni investicijski plan moguće je odvajati manja novčana sredstava i kroz vrijeme prikupiti vrijednost na koju možete računati bez odricanja od dnevnih navika potrošnje. Poznato nam je odvajanje dijela plaće u štednju koja je nosila određenu kamatu, no kamatne stope su već dulje vrijeme izrazito niske. U uvjetima niskih kamatnih stopa, okrećemo se drugim mogućnostima koje mogu biti profitabilnije. Financijske ciljeve moguće je ostvariti kontinuiranim i dugoročnim ulaganjem u subjekte za zajednička ulaganja koji za imovinu klijenata kupuju vrijednosne papire poput obveznica i dionica koji potencijalno stvaraju novu vrijednost za klijente, odnosno prinos na uloženi kapital. Sredstva klijenata povjerena su stručnim osobama koji profesionalno i na dnevnoj bazi upravljaju investicijskim fondovima.

Donošenjem odluke o dugoročnom ulaganju odvajamo sredstva koja ne opterećuju mjesečni budžet i time gradimo svoj kapital. Kao što govori narodna poslovica "Zrno po zrno pogača, kamen po kamen palača." Investicijski plan idealan je zbog toga jer nije potrebno puno novca za početak ulaganja.

Investicijski plan funkcionira vrlo jednostavno

Pravi dan za početak ulaganja je danas! Što prije počnemo stavljati sredstva „sa strane“, prije ćemo doći do cilja. Od raznolike ponude fondova koji se mogu pronaći na našem tržištu možemo se zapitati koji će biti najbolji za nas, u kojem ćemo i očuvati i zaraditi sredstva i to bez ikakvog rizika? Postoji li takav fond?

Idealna je prilika  poslužiti se još jednom hrvatskom narodnom poslovicom „Ne možeš imati ovce i novce“. Svako ulaganje nosi određeni rizik, pa čak i kad sredstva čuvamo na računu ili u gotovini, nevidljivi neprijatelj u obliku inflacije smanjuje vrijednost našem novcu. Iz tog razloga poželjno je dobro se upoznati sa svim rizicima koji su podrobno opisani u Prospektu svakog investicijskog proizvoda ili u Dokumentu s ključnim informacijama.

Jedna od metoda ublažavanja rizika, a podržava je investicijski plan jest metoda prosječnog troška, gdje se  tijekom duljeg vremenskog razdoblja, korak po korak, manjim, redovitim uplatama već od min. 25 € mjesečno može ulagati u jedan ili više investicijskih fondova po izboru. Bitno je odlučiti se za ulaganje i pustiti da vrijeme radi svoje.

Udjel u investicijskom fondu, kao i svaki drugi proizvod ima svoju cijenu. Na određeni datum svakog mjeseca kupuju se udjeli u fondu po trenutno važećoj cijeni. Cijene vrijednosnih papira, a time i udjela u investicijskom fondu mijenjaju se na dnevnoj razini, mogu biti veće ili manje. Prilikom svake mjesečne uplate, stječe se veći ili manji broj udjela u odnosu na prethodni mjesec te će se ponekad isti udjeli u odabranom fondu moći kupiti po nižoj, a ponekad po višoj cijeni. Upravo je volatilnost (promjena na dnevnoj razini) dugoročan saveznik kod ulaganja uz investicijski plan.

 Hipotetski primjer tog koncepta donosimo u nastavku.

 

Ugovoreni mjesečni INVESTICIJSKI PLAN = 60 €

Kupovinom udjela kada je cijena:

10 € - stječemo 6 udjela

15 € - stječemo 4 udjela

5 €  - stječemo 12 udjela

Ukupno = 22 udjela

U slučaju nepromijenjene cijene:

stječemo 3 x po 6 udjela = 18 udjela

Na kraju ulaganja prilikom otkupa udjela, pod pretpostavkom da je cijena ista kao početna (10 €), za uloženih 180 € :

Pri plavom ulaganju prodajemo ukupno 18 udjela x 10 € = 180 €

Pri zelenom ulaganju prodajemo ukupno 22 udjela x 10 € = 220 €

Investicijski plan namijenjen je svima!

Investicijski plan samo je jedan od raspoloživih alata za investiranje, neovisno o iskustvu, financijskoj situaciji ili kretanjima na tržištu. Također, ukoliko ulagatelj  tek počinje s izgradnjom kapitala, putem investicijskog plana može steći iskustva na tržištu kapitala na jednostavan način bez preuzimanja velikog rizika.

Donošenje odluke o ulaganju

Pri odabiru ulaganja, imajući na umu sve što je prethodno opisano, dugoročnost ulaganja i potencijalne rizike, klijenti mogu odabrati fond i na temelju osobnih sklonosti, uvjerenja i iskustva. Bilo da se radi o ulaganju u održive kompanije ili „zelene“ fondove poput Erste Green Equitya ili Erste Green Multi Asseta, fondove s globalnom izloženosti koji ulažu u najveće svjetske kompanije Erste Quality Equity ili primjerice fondove koji prate neke od mega trendova budućnosti koji su dio portfelja Erste Future Equitya. Dodatno u ponudi imamo Erste Adriatic Equity, fond  koji ulaže u dionice najkvalitetnijih izdavatelja regije koja nudi odlične prilike jer ostvaruje snažne stope rasta u odnosu na razvijena tržišta. Uz dioničke fondove, za ostvarenje ciljeva mogu biti primjereni i obveznički ili mješoviti fondovi, ovisno o osobnim preferencijama. Odluka je u potpunosti na ulagatelju, a dodatne informacije i besplatna usluga investicijskog savjetovanja mogu se dobiti u bilo kojoj poslovnici Erste banke.

 

* Prinosi i izračuni navedeni u primjeru informativnog su karaktera i nisu garancija prinosa u budućnosti niti procjena, odnosno predviđanje dobiti investicijskih fondova. Uplate u investicijske fondove nisu osigurane te nije zajamčen povrat njihova nominalnog iznosa. Stvarni prinosi tijekom razdoblja ulaganja mogu oscilirati ovisno o vrsti fonda i tržištima na kojima investicijski fondovi ulažu i nije ih moguće predvidjeti. Nepovoljne promjene okolnosti na tržištu mogu se negativno odraziti na vrijednosti imovine u fondu te u pojedinim razdobljima mogu rezultirati i gubitkom za ulagatelja. Navedeni primjer izračuna vrijednosti ulaganja pretpostavlja redovite mjesečne uplate na početku razdoblja od 60 € te pretpostavljeni prosječni godišnji prinos 3% investicijskog fonda koji je jednak svake godine. Navedeni primjer ne predstavlja obavezu ili garanciju Erste Asset Managementa.

 

Izjava o odricanju od odgovornosti 

Ova mrežna stranica je sredstvo promidžbe. Ukoliko nije drugačije navedeno, izvor podataka je Erste Asset Management d.o.o. Komuniciramo na hrvatskom i engleskom jeziku. Prospekt (kao i eventualne izmjene prospekta) objavljen je u skladu sa Zakonom o otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom (NN 44/16, 126/19 i 110/21, 76/22). Prije donošenja konačne odluke o ulaganju, potrebno je pročitati prospekt i pravila fonda u koji se želi uložiti te dokument s ključnim podacima. Prospekt i dokument s ključnim podacima za ulagatelje dostupni su svim zainteresiranim osobama besplatno, u sjedištu društva za upravljanje kao i u svim poslovnicama depozitara. Točan datum zadnje objave prospekta, jezici na kojima su ključni podaci za ulagatelje dostupni kao i informacije o drugim mjestima na kojima su ti dokumenti dostupni objavljeni su na mrežnoj stranici www.erste-am.hr.

Ova mrežna stranica sadrži dodatne informacije za naše ulagatelje koje se temelje na razini znanja osobe zadužene za njihovo sastavljanje u vrijeme kad ih je sastavila. Naše analize i zaključci općenite su naravi i ne uzimaju u obzir individualne potrebe naših ulagatelja vezano za povrate, poreznu situaciju ili sklonost riziku. Napominjemo da povijesni prinos nije pouzdan pokazatelj budućeg razvoja fonda. Molimo vas da obratite pozornost na činjenicu da ulaganje u vrijednosne papire, osim opisanih izgleda, nosi sa sobom i rizike. Cijena udjela i prinos mogu kako rasti tako i padati.