Američki san

(powerd by Erste HORIZONT 2025 USD)

   „Amerika nije rad i znoj,

    postoje Hollywood i Frankie boy,

    Disneyland, baseball i Rock'n'roll…“

 

Tako pjevaju Johnny Štulić i Azra, a mi ćemo na to dodati da je Amerika financijski centar svijeta, vodeća ekonomska sila i desetljećima glavni pokretač većine gospodarskih i geopolitičkih zbivanja.

Budući da ovdje pišemo o ekonomskim temama, maknut ćemo se od baseballa i američkog nogometa (iako nas naš Portfolio menadžer stalno gnjavi i svima preporuča da ga pogledaju 😊) i zadržati se na financijskom tržištu i utjecaju koje Sjedinjene Američke Države imaju u tom segmentu. Posebno ćemo se posvetiti američkim državnim obveznicama (US Treasury Bonds), jer ulaganjem u Erste Horizont 2025 USD investirate zapravo baš u taj instrument.

Source: Pexels

Burze

Sjedinjene Američke Države su već jako dugo vremena financijski centar svijeta gdje se nalaze i sjedišta najvažnijih burzi. Zapravo možemo reći da sva bitna događanja i sve bitne promjene u financijskom svijetu kreću „preko bare“.

New York Stock Exchange (NYSE) najveća je i najpoznatija burza na svijetu. Osnovana je 1817. godine kada je ukupno imala izlistanih 30 dionica i obveznica. Danas na njoj izlistane dionice i obveznice ima čak 2.385 kompanija, što je izrazito velika brojka, a prosječni broj dionica kojima se dnevno trguje na NYSE iznosi između 2 i 6 milijardi dionica. Ovo samo pokazuje kolika je važnost ove burze u današnjem svijetu i na današnjem financijskom tržištu.

Chicago Mercantile Exchange (CME) je 1898. godine osnovana kao robna burza i kao takva je kroz povijest bila najpoznatija u svijetu, a danas je burza s najvećim brojem otvorenih opcijskih i futures ugovora na svijetu. Na njoj se trguje robama, valutama, dionicama i kamatnim stopama.

Obvezničko tržište

To je ono što nas ovdje najviše zanima jer se ulaganjem u naš novi fond Erste HORIZONT 2025 USD fond odlučujete na investiranje u američke državne obveznice pa ćemo se malo upoznati s njima.

Kada se u svijetu događaju stvari koje mogu imati negativan utjecaj na gospodarstvo, tada u pravilu svi veliki investitori prodaju rizičnu imovinu (dionice, obveznice manje razvijenih zemalja…) te kupuju financijske instrumente koji nude veću sigurnost. To se u financijskom svijetu zove SAFE HAVEN BUYING

Iako znamo da ne postoji ništa što je potpuno sigurno kad je investiranje u pitanju, isto tako dobro je znati koji su instrumenti i izdavatelji u očima investitora i rejting agencija rizični, a koji se smatraju utočištem u vrijeme nesigurnosti.

Kada se priča o „sigurnijim“ investicijama, onda se među valutama uglavnom spominju USD i CHF, među robama zlato, a među obveznicama najviše njemačke i američke državne obveznice. Baš to je ono što daje najveću snagu našem novom fondu. Tri su najveće rejting agencije, čije ocjene pomno prate svi investitori, a među njima, jedna trenutno dodjeljuje SAD-u ocjenu najvišeg kreditnog ranga (Moody's - Aaa), a dvije agencije drugu najvišu ocjenu kreditnog ranga (Fitch i S&P - AA+). 

Source: iStock

Važnost američke ekonomije za cijeli svijet je iznimna, jer s tom veličinom i snagom utječe na ostatak svijeta kroz velika ulaganja, ali i veliku potražnju, a globalna važnost američkog dolara dodatno stvara golemu potražnju za njihovim državnim obveznicama.

S obzirom na to, ne čudi podatak da je tržište američkih državnih obveznica daleko najveće na svijetu s trenutno plasiranim obveznicama u vrijednosti od 26 tisuća milijardi USD, a kada se na to dodaju korporativne obveznice dolazimo do brojke od 51 tisuću milijardi USD!!! Koliko je to veliko, najbolje oslikava činjenica da je ukupno njemačko tržište obveznica (uključujući i korporativne obveznice) veličine 3,7 tisuća milijardi USD. 

Ukoliko ste ulagatelj koji preferira štednju u USD te ste spremni preuzeti rizik koji nosi ulaganje u državne obveznice Sjedinjenih Američkih Država, pozivamo Vas da proučite Prospekt našeg novog Erste HORIZONT 2025 USD fonda te s nama krenete na putovanje i ostvarite „američki san“.

Source: Pexels

A kako izgleda „američki san“, odnosno koje su osnovne karakteristike Erste HORIZONT 2025 USD fonda, možete vidjeti u nastavku:

  • Ulaganje isključivo u državne obveznice SAD-a (US Treasury Bonds)
  • Minimalni prinos u vrijeme držanja – 6,4% (3% na godišnjoj razini)
  • Uplate isključivo u USD
  •  Niska rizičnost fonda
  • Trajanje fonda  - 2 godine i mjesec dana
  • Nema poreza na kapitalnu dobit

Izjava o odricanju od odgovornosti 

Ova mrežna stranica je sredstvo promidžbe. Ukoliko nije drugačije navedeno, izvor podataka je Erste Asset Management d.o.o. Komuniciramo na hrvatskom i engleskom jeziku. Prospekt (kao i eventualne izmjene prospekta) objavljen je u skladu sa Zakonom o otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom (NN 44/16, 126/19 i 110/21, 76/22). Prije donošenja konačne odluke o ulaganju, potrebno je pročitati prospekt i pravila fonda u koji se želi uložiti te dokument s ključnim podacima. Prospekt i dokument s ključnim podacima za ulagatelje dostupni su svim zainteresiranim osobama besplatno, u sjedištu društva za upravljanje kao i u svim poslovnicama depozitara. Točan datum zadnje objave prospekta, jezici na kojima su ključni podaci za ulagatelje dostupni kao i informacije o drugim mjestima na kojima su ti dokumenti dostupni objavljeni su na mrežnoj stranici www.erste-am.hr.

Ova mrežna stranica sadrži dodatne informacije za naše ulagatelje koje se temelje na razini znanja osobe zadužene za njihovo sastavljanje u vrijeme kad ih je sastavila. Naše analize i zaključci općenite su naravi i ne uzimaju u obzir individualne potrebe naših ulagatelja vezano za povrate, poreznu situaciju ili sklonost riziku. Napominjemo da povijesni prinos nije pouzdan pokazatelj budućeg razvoja fonda. Molimo vas da obratite pozornost na činjenicu da ulaganje u vrijednosne papire, osim opisanih izgleda, nosi sa sobom i rizike. Cijena udjela i prinos mogu kako rasti tako i padati.