Investicijski plan – zalog za bolju budućnost

Danas sve više ljudi brine o svojoj financijskoj budućnosti i ulaganje u investicijske fondove postaje sve popularnije. Svaki početak ulaganja zahtijeva određeno razumijevanje financijskih termina i koncepta, a kroz redovno mjesečno ulaganje (npr. 100 EUR mjesečno) možete naučiti o raznim vrstama fondova, rizicima i mogućnostima povrata. Ovo znanje postaje temelj za daljnje ulaganje i donošenje pametnih financijskih odluka.

Banka kroz investicijsko savjetovanje i ulaganje u investicijske fondove pruža klijentima i društvenoj zajednici priliku za razvoj financijske pismenosti dok istovremeno mi kao klijenti gradimo svoju financijsku neovisnost

Osim što nas uči zdravim financijskim navikama, mjesečno izdvajanje na primjer 100 EUR u investicijske fondove omogućuje nam približavanje postavljenim investicijskim ciljevima te ulaganje za buduće potrebe. Bilo da sanjate o kupnji kuće, putovanju ili školovanju djece, redovno ulaganje omogućuje vam postupnu izgradnju kapitala. Kao kada gradite kuću, ciglu po ciglu, na ovaj način svaku novu mjesečnu uplatu gradite na postojećim temeljima! Ova strategija ulaganja je osobito korisna jer omogućuje prilagodbu iznosa ulaganja prema vašim financijskim mogućnostima.

Kako bismo nastavili niz pozitivnih stvari redovitih ulaganja, ističemo još dvije prednosti:

  • Prvi je koncept „metoda prosječnog troška.“ Kada redovito ulažete isti iznos svaki mjesec, kupujete više udjela kada je cijena udjela niža i manje udjela kada je cijena viša. Ovaj pristup omogućuje vam postupnu kupnju većeg broja udjela po povoljnijim cijenama tijekom vremena.
  • Drugi je koncept „smanjenje rizika ulaganja.“ Ulaganjem mjesečnog iznosa, riskirate manje u smislu izloženosti tržišnim oscilacijama.

Ponekad je priča o budućnosti apstraktna, pa je želimo približiti jednim slikovitim primjerom. Ovako izgleda ulaganje Investicijskim planom u fond Erste Adriatic Equity koji je započeo prije pet godina:

Dugoročno i strpljivo ulaganje, unatoč volatilnom tržištu (2020 i 2022 godina) nagradilo nas je sa 20,42% ukupnog prinosa na ukupno uloženi iznos ulaganja. Kako je izgradnja našeg kapitala izgledala u promatranom razdoblju možemo vidjeti na priloženom grafikonu: 

Stavimo li u fokus kretanje cijene udjela kroz razdoblje od proteklih pet godina i pritom istaknemo plavom točkicom svako izvršenje mjesečne uplate, vidimo da su se udjeli u fondu kupovali po različitim cijenama što potvrđuje metodu prosječnog troška i time smanjenje rizika ulaganja.

Kako bismo objasnili što znači kupnja udjela po različitim cijenama (nižim i višim) možemo pogledati sljedeći grafički prikaz. Protekom vremena dolazimo do spoznaje da je zarada (prinos) na udjele koji su kupljeni po najnižoj cijeni u promatranom razdoblju (1.4.2020.) zapravo najveća. Na uloženih 100 eura zarađeno je čak 50,15%. Obzirom da se u razdoblju od pet godina cijena mijenjala, bilježimo i veći i manji prinos na uloženih 100 eura mjesečno.

Mogli ste primijetiti da fondovi s dioničkom komponentom pružaju priliku za veći povrat investicije na duže staze. Iako su dionički fondovi poznati po oscilacijama cijena, upravo  su oscilacije dugoročni saveznik za ulagače koji redovno ulažu. Kada su cijene udjela niže, možete kupiti više udjela za isti iznos ulaganja. Tijekom vremena, kada se tržište oporavi i cijene rastu, vaša investicija će vrijediti više.

Suprotno od dioničkih investicijskih fondova, učinkovitost ulaganja investicijskim planom na duge staze neće biti tolika ukoliko je ulaganje usmjereno u konzervativniji investicijski fond. Uzimajući u obzir isto razdoblje i isti iznos ulaganja u fond Erste E-Conservative, ulaganje izgleda ovako:

 

Erste Asset Management i Erste banka nude investicijske fondove kao jednostavan proizvod koji je dostupan svima. Bilo da posjetite najbližu poslovnicu Erste banke ili se na ulaganje odlučite putem Georgea, postupak je jednostavan i pristupačan za sve. Bankari i George pružaju pregledne informacije o fondovima, povijesti performansi i rizicima, kako biste mogli donijeti informiranu odluku pri ulaganju!

Izjava o odricanju od odgovornosti 

Ova mrežna stranica je sredstvo promidžbe. Ukoliko nije drugačije navedeno, izvor podataka je Erste Asset Management d.o.o. Komuniciramo na hrvatskom i engleskom jeziku. Prospekt (kao i eventualne izmjene prospekta) objavljen je u skladu sa Zakonom o otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom (NN 44/16, 126/19 i 110/21, 76/22). Prije donošenja konačne odluke o ulaganju, potrebno je pročitati prospekt i pravila fonda u koji se želi uložiti te dokument s ključnim podacima. Prospekt i dokument s ključnim podacima za ulagatelje dostupni su svim zainteresiranim osobama besplatno, u sjedištu društva za upravljanje kao i u svim poslovnicama depozitara. Točan datum zadnje objave prospekta, jezici na kojima su ključni podaci za ulagatelje dostupni kao i informacije o drugim mjestima na kojima su ti dokumenti dostupni objavljeni su na mrežnoj stranici www.erste-am.hr.

Ova mrežna stranica sadrži dodatne informacije za naše ulagatelje koje se temelje na razini znanja osobe zadužene za njihovo sastavljanje u vrijeme kad ih je sastavila. Naše analize i zaključci općenite su naravi i ne uzimaju u obzir individualne potrebe naših ulagatelja vezano za povrate, poreznu situaciju ili sklonost riziku. Napominjemo da povijesni prinos nije pouzdan pokazatelj budućeg razvoja fonda. Molimo vas da obratite pozornost na činjenicu da ulaganje u vrijednosne papire, osim opisanih izgleda, nosi sa sobom i rizike. Cijena udjela i prinos mogu kako rasti tako i padati.