Erste Adriatic Bond danas navršava 10 (deset) godina!

I to nije mala stvar! Još važnije, na svom putu ostao je potpuno autentičan, nije mijenjao ime, valutu ili primarnu izloženost, pripajao se uspješnijim fondovima slične strategije ili mijenjao vrstu čime bi svih ovih deset godina postojanja ili nestalo ili potpuno izgubilo svoju informacijsku vrijednost.

Kako je sve započelo

Prije deset godina, ovim fondom željeli smo približiti male ulagatelje obvezničkom tržištu u trenucima kada su kamatne stope na depozite bile niže od usporedivih prinosa državnih obveznica. Zvuči poznato? Posebno smo ponosni što je udio Retail klijenata u istom periodu narastao na preko 80%, od čega se 30 postotnih poena odnosi na rast u samo zadnje tri godine,  jer to znači da smo kod tog dijela klijenata stvorili zdrave financijske navike.  

Ispratili smo Hrvatsku iz ne-investicijskog u investicijski rejting

Rezultati fonda pogled su u čistu obvezničku prošlost Hrvatske i jugoistočne Europe u kojoj su ulagači s pravom prepoznali potencijal i priliku. U deset godina ispratili smo Hrvatsku iz ne-investicijskog u investicijski rejting, gledali konvergenciju njezinih spreadova na razine razvijenijih zemalja, trgovali hrvatskim dugom u rasponu od 4% do 0,5%, svjedočili ultra ekspanzivnim monetarnim politikama, prevladali pandemiju, shvatili da inflacija neće biti tranzitorne prirode,  u prolazu kunu zamijenili eurom,  ušli u iznimno brz restriktivni zaokret centralnih banaka…i sad smo nekako zatvorili krug i kao država se opet zadužujemo po 4%.

Source: Pexels

Prilike na obvezničkim tržištima

Samo da podsjetimo kako su obveznički prinosi država izdavatelja u svega godinu dana došli na razine koje nismo vidjeli desetak godina, dok državne kamatne krivulje trenutno nude bolje prinose na kraćim dospijećima. Adriatic Bond i dalje gleda prema naprijed i nastoji ne propustiti aktualne investicijske prilike!

Stoga vas sve pozivamo da na našoj mrežnoj stranici pogledate ponudu svih Erste proizvoda i detaljnije se informirate.

Uvijek je pravo vrijeme za donošenje kvalitetnih financijskih odluka!

 

Izjava o odricanju od odgovornosti 

Ova mrežna stranica je sredstvo promidžbe. Ukoliko nije drugačije navedeno, izvor podataka je Erste Asset Management d.o.o. Komuniciramo na hrvatskom i engleskom jeziku. Prospekt (kao i eventualne izmjene prospekta) objavljen je u skladu sa Zakonom o otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom (NN 44/16, 126/19 i 110/21, 76/22). Prije donošenja konačne odluke o ulaganju, potrebno je pročitati prospekt i pravila fonda u koji se želi uložiti te dokument s ključnim podacima. Prospekt i dokument s ključnim podacima za ulagatelje dostupni su svim zainteresiranim osobama besplatno, u sjedištu društva za upravljanje kao i u svim poslovnicama depozitara. Točan datum zadnje objave prospekta, jezici na kojima su ključni podaci za ulagatelje dostupni kao i informacije o drugim mjestima na kojima su ti dokumenti dostupni objavljeni su na mrežnoj stranici www.erste-am.hr.

Ova mrežna stranica sadrži dodatne informacije za naše ulagatelje koje se temelje na razini znanja osobe zadužene za njihovo sastavljanje u vrijeme kad ih je sastavila. Naše analize i zaključci općenite su naravi i ne uzimaju u obzir individualne potrebe naših ulagatelja vezano za povrate, poreznu situaciju ili sklonost riziku. Napominjemo da povijesni prinos nije pouzdan pokazatelj budućeg razvoja fonda. Molimo vas da obratite pozornost na činjenicu da ulaganje u vrijednosne papire, osim opisanih izgleda, nosi sa sobom i rizike. Cijena udjela i prinos mogu kako rasti tako i padati.